19 Şubat 2012 Pazar

Salvador Dali İstanbul'da

Merhabalar sevgili okur.
Salvador Dali'nin ölümsüz eserleri 23 Aralık 2011 tarihinden bu yana İstanbul Tophane-i Amire'de sergileniyor ve bu sergi 26 Şubat 2012 tarihine kadar devam edecek. Şahsen geçtiğimiz hafta ziyaret etme fırsatını yakaladım ve çok etkilendim. Özellikle sergi danışmanlarının anlatımlarıyla resimler daha çok anlam kazandı zihnimde. Salvador Dali'yi anlamak için bir fırsat var elinizde kaçırmayın derim. 
Birkaç bilgi vermek istiyorum sergi hakkında. Sergi belirtmiş olduğum gini Tophane-i Amire'de Tramvayla gitmek isteyenler tophane durağında inip 2 dakika yürüyebilirler. Bilet fiyatları gayet uygun: Öğrenci 5 , öğrenci olmayanlar 10 tl ödeyerek giriş yapabilirler. Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi ev sahipliğinde, Rene Magritte, Andy Warhol gibi dünyaca ünlü sanatçıları koleksiyonunda barındıran InArtis ile Kült işbirliğinde gerçekleştirilen Salvador Dali Sergisi'nde 121 eser yer alıyor. Sergi üç bölümden oluşuyor. İlahi Komedya, Sürrealizm İzleri ve Gala ile Akşam Yemeği. Bu üç bölümü kısaca şu şekilde özetleyebiliriz. 



İlahi Komedya:


"Dante'nin Cehennem'i, Akdeniz'in güneşi ve balıyla aydınlatılmıştır."


- Dali, Diary of a Genius (1965)

Dünya edebiyatının başyapıtları arasında sayılan Dante'nin İlahi Komedya'sı, 20. yüzyılın en meşhur sürrealist sanatçılarından olan Salvador Dali'ye ilham kaynağı olmuştur.




1950'li yılların başlarında dönemin İtalyan hükümetinin, Dante'nin 700. doğum günü şerefine Dali'den İlahi Komedya'yı resimlemesini istemesi bazı ihtilaflarla karşılaşsa da bu durum Dali'nin, sanat eleştirmenleri ile kendisinin, kariyerindeki en dikkate değer eserler olarak gördüğü bu çalışmayı nihayete erdirmesine engel olamamıştır.

Dali'nin eserleri, İlahi Komedya metninin illüstrasyonlarından çok, onun sürrealist yöntemiyle uyguladığı yorumlardır ve sanatçı tarafından resmedilen 100 sulu boya, dönemin uzman ağaç oymacıları tarafından sanatçının gözetimi altında 3000'in üzerinde ahşap blok kullanılarak yeniden üretilmiştir.

İlahi Komedya, sanat otoritelerince Dali'nin sadece en çok eseri içinde barındıran bir sanatsal çalışması değil, aynı zamanda onun sanatsal gelişiminin bir çeşit özeti olarak da yorumlanmaktadır.



"Sürrealizm İzleri" Salvador Dali'nin 9 adet renkli basım litografilerini içermektedir.

Litografiler 1971 yılında Paris'te yapılmıştır. Bu eserlerinde oluşturduğu düşsel atmosfer, hayal ile gerçeği ayırmanın mümkün olmadığı plastik bir evreni betimler. Dali'nin asıl hedefi gündelik hayatı sarkastik bir tavırla "hayal"in evine dönüştürmekti.

"Sürrealizm İzleri" Dali sembolizminin ve sürrealizminin örnek niteliğindeki çalışmaları olarak kabul edilmektedir. Burada yer alan koltuk değnekleri, saatler, kelebekler, Gala ve Dali'nin kendisi, sanatsal izleğine ışık tutan önemli sembollerdir.

1971 yılında resmedilen "Gala ile Akşam Yemeği" 12 adet renkli litografiden oluşur.

Çocukluğundan beri aşçı olmayı hedefleyen Dali, bu hayalini 68 yaşında, efsane restoranların ve aşçılarının menü ve tariflerinden oluşturduğu, sürrealist gastro-estetik hikâyelerini bir araya getirdiği bu seride gerçekleştirir. Renk ve ışık oyunlarıyla dolu bu çalışmalarda Dali, açlıktan ölmek üzere olan sanatçıya vurgu yapar ve sanatçı, yemek parası olmadığı için aç kalan birisi olarak değil, tutkularıyla yanıp tutuşan, sanatı, aynı yemek yer gibi hazla, abartıyla ve gösterişle sindiren bir kimse olarak betimlenir.


Daha fazla bilgi için: www.dalisergisi.com

0 yorum:

Yorum Gönder

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Bluehost Review