26 Ocak 2012 Perşembe

Venüs ile Ay Yakın Görünümde 26 Ocak 2012

OCAK 2012 GÖK OLAYLARI TAKVİMİ


                       26 OCAK AKŞAMI BATI-GÜNEYBATI UFKU

GEZEGENLER
Merkür: Ay boyunca sabahları güneş doğmadan önce doğu ufkunda, giderek kısalan sürelerle gözlenebilecek. Gezegenin ufkundan yüksekliği en fazla 10 derce kadar dar olacak. 1 Ocak, bu sırada en büyük uzanımda olan Merkür'ü gözlemek için uygun bir zaman. Ay botunca gezegenin parlaklığı yaklaşık -0,5 kadir olacak.

Venüs: Akşamları günbatımından sonra batı ufkunda en parlak (-0,4 kadir) gökcismi. Ay boyunca giderek artan sürelerle gözlenebilecek olan venüs, 26 Ocak'ta batı ufkunda hilal halindeki Ay ile yakın görünümde olacak.


Mars: Ay başında geceyarısından 2 saat kadar önce doğan kızıl gezegen, Aslan Takımyıldızı'nda. Parlaklığı 0 kadir civarındaki gezegen giderek artan sürelerle sabaha kadar gökyüzünde.

Jüpiter: Günbatımında meridyen civarında olan ve gündoğumundan birkaç saar önce de batacak olan gezegenin parlaklığı ay boyunca hafifçe azalacak. Jüpiter bu ayın gözlem için en uygun konumdaki gezegeni. 2 ve 30 Ocak gecelerinde  Ay'a yaklaşacak.




Satürn: Yaklaşık 0,5 kadir parlaklığındaki gezegen ay başında geceyarısından yaklaşık 2 saat sonra doğacak. Satürn sonraki günlerde giderek daha erken doğacak ve ayın sonuna doğru geceyarısından gündoğumuna kadar Başak Takımyıldızı'nda yer alacak. Teleskoplu gözlemciler için gezegenin halkaları gözlem için uygun bir eğimde olacak.

  3 Ocak Jüpiter ile Ay yakın görünümde
  5 Ocak Yer Güneş'e en yakın konumda (147 Milyon km)
16 Ocak Satürn ile Ay yakın görünümde
26 Ocak Vanüs İle Ay yakın görünümde
30 Ocak Jüpiter ile Ay yakın görünümde

Çünkü AŞK şansa bırakılmaz!

0 yorum:

Yorum Gönder

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Bluehost Review